Elements de Meditació

zafu

Què és un zafu de meditació?

Zafu és una paraula japonesa que significa literalment “seient fet de boga” (full de jonc, material amb el qual es fabricava originalment). Encara que podríem traduir simplement la paraula zafu com coixí de meditació.

Diu la tradició que Buda es va fabricar un coixí d’herbes seques per tal d’aconseguir una postura equilibrada i estable per meditar còmodament. Per a nosaltres serà, doncs, el nostre lloc més noble i especial: el lloc on té lloc el nostre propi despertar.

El color tradicional de l’zafu en la pràctica de l’Zen és el negre, encara que avui dia en es poden trobar al mercat zafus de gairebé qualsevol color.

De quin material està fet un zafu de meditació?

La tela que li dóna forma ha de ser capaç d’impedir el lliscament de la postura, com la loneta de cotó o la pana de l’cotó. És important que la tela per al zafu no sigui massa suau i llisa perquè no resbalemos durant la sessió de meditació.

El farciment de permetre que el zafu sigui càlid a l’hivern i fresc a l’estiu. El material tradicional és el miraguà vegetal. Encara que una bona alternativa poden ser closques de cereals (blat, espelta o arròs), o fins i tot amb cotó verge. Evitar en el possible materials artificials. Caldrà aproximadament un quilo.

Com es fa un zafu de meditació?

Peces de roba necessàries:

Una peça de tela de 150 cm de llarg per 18 a 23 cm d’ample (Peça A), segons l’alçada que vulguem per al nostre zafu.

Dues peces circulars de 28 a 33 cm de diàmetre (Peces B i C), segons l’ample que desitgem com a base del nostre zafu.

 Pieza A

Piezas B y C

Fases de confecció:

  1. Plegat de la Peça llarga A
    a) Marcar els plecs: agafa la peça de 150 cm de llarg i a 10 cm d’el començament marca tres senyals separades entre si 2 cm. Deixa 6 cm de separació i marca altres 3 a continuació. Fes-ho successivament com en els dibuixos:

Si fas això podràs marcar 14 plecs, quedant lliure un últim tram de 6 cm.
b) Planxar els plecs i fixar-los: planxant cap a l’esquerra, doblega la peça de roba per la marca de centre iniciant el plec des de la marca situada a la dreta sobre la situada a l’esquerra, planxa el plec i fixa’l amb una agulla, com en el dibuix:

  1. Confecció del coixí
    a) Ara, havent completat el primer pas, pren la vora dreta i fes un cercle portant l’extrem esquerre de la tela fins a uns 5 cm per darrere de l’dret, tal com queda descrit en el dibuix:

b) Marca cada cercle de tela amb 4 senyals equidistants i fixa els dos cercles, pels senyals, a la peça de roba plegada i en cercle, segons el punt anterior.
c) Pren amb agulles tots els plecs als cercles de dalt i avall, i cus els cercles a la peça de roba.

d) Gira el zafu pel buit que ha quedat en la peça lateral, i introdueix per ell el miraguà fins omplir-lo de el tot, segons la consistència que desitgis.

ALGUNS ENLLAÇOS I ADRECES ÚTILS:
ON COMPRAR MIRAGUANO

LA FABRICA DELS COLCHONES http: //lafabricadeloscolchones.com

TIERRA ZEN

http: //www.tierrazen.com/catalogo/productos/miraguano-natural-bolsa-de-1-kgr
VENDA ON-LINE DE ZAFUS I ZABUTONS

ZAFU BCN http: //www.zafubcn.com

TIERRA ZEN http: //www.tierrazen.com/catalogo/productos/zafus-y-otros

BOUTIQUE ZEN
http://www.boutiquezen.com/boutique/newvetements.asp?IdCategorie=16
SOI-ZEN http://www.soi-zen.com/articles/zen_zafu.html
PAVILLON ZEN
http://www.pavillonzen.com/shop/category.php?id_category=7

BOTIGUES A BARCELONA (VENDA DE zafus I ZABUTONES)

ESPAI DE IOGA, YOGAIA

Pg. Sant Joan 121 (cantonada Ausiàs March) http://www.yogaiabcn.org/es/