JHANA YOGA

JHANA YOGA és el ioga clàssic, el que té en la meditació asseguda la seva pràctica fonamental.

JHANA YOGA és la pràctica de la plena consciència, l’estat que emergeix i es desenvolupa des del moment en que activem un estat personal d’atenció plena.

JHANA YOGA és el retrobament íntim amb el veritable esperit de la persona, aprenent a viure l’existència tal com és.

L’ESSÈNCIA

JHĀNA (o dhyāna) vol dir “meditació”. IOGA vol dir “unió”: la unió del cos, la part física i material, amb l’esperit, la part immaterial que se situa més enllà dels estats que limiten el temps i l’espai. JHANA YOGA, és la pràctica del ioga que descriuen els antics tractats vèdics: la realització de la unió del Jo veritable de la persona amb l’Univers a través la meditació (jhāna o dhyāna).

JHANA YOGA permet obrir-nos al nostre interior (pensaments, estats d’ànim, sentiments i emocions) sense aferrar-nos a allò que sorgeix a la nostra ment, i que és el que llasta la nostra pròpia natura i condiciona el nostre comportament i la nostra manera de veure la vida.

JHANA YOGA és, per tant, el retrobament íntim amb el veritable esperit d’un mateix, aprenent a viure l’existència tal com és gràcies a la pràctica d’un estat d’especial concentració en el que la ment no cerca res ni ambiciona res: només sent el propi ésser en l’estat present.

LA PRÀCTICA

JHANA YOGA és una pràctica accessible per a tot tipus de persones. Es fonamenta en el hatha ioga i en la meditació zen, i segueix els següents principis:

 • Una postura i una respiració adequades, que és la base que permet al cos entrar en meditació en alliberar-lo de tot moviment impulsiu.
 • En estat de la ment que deixi passar els pensaments, que és el fonament que permet alliberar-se dels bloqueigs que provoca la generació contínua de pensaments.
 • No cercar cap objectiu, que és l’actitud essencial per a que la nostra ment no resti condicionada per la cerca d’una meta o un profit, que acabaria per bloquejar-la i, per tant, fent estèril la nostra meditació.

Una sessió de JHANA YOGA té una durada mitjana d’1 hora, i comprèn aquestes parts:

 • PREPARACIÓ (15’): àsanes del hatha ioga, senzilles, que permeten conduir la ment cap a un estat de calma i també de preparació del cos per a la postura de meditació.
 • MEDITACIÓ ASSEGUDA (25’): vigilància del cos i la respiració, deixar passar els pensaments, en una actitud de “només seure”, sense ambicionar res.
 • MEDITACIÓ CAMINANT (5’): per a desentumir cames i relaxar el cos.
 • SEGONA PART DE LA MEDITACIÓ ASSEGUDA (25’).
 • CANT DE MANTRA (Om/Aum, Om Ha Hum…)

ALGUNES NORMES DE COMPORTAMENT

 • Cal portar roba còmoda, apta per seure a terra, preferiblement de color negre o fosc.
 • El respecte pels companys presents és essencial: cal saludar amb les mans juntes a l’entrar, en seure al lloc i en sortir de la sala.
 • Durant la meditació cal mantenir-se en silenci, respirar suaument sense fer soroll, i només bellugar-se i canviar de postura si és imprescindible.
 • No es pot entrar ni sortir de la sala quan ha començat la meditació.