ZAZÉN A FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES

Meditació asseguda, l’essència del Zen

Dia i hora: dissabte 13 ABR 2024 / 11.00 hores

Lloc: Fundació Tàpies (carrer Aragó, 255. Barcelona)

Organitzen: Centre Zen Nalanda i Fundació Antoni Tàpies

Zen és una paraula japonesa derivada del sànscrit dhyāna, que vol dir literalment “meditació”. Zen és, per tant, meditació. Vinculat a l’essència de l’exposició Tàpies l’empremta del Zen, el Centre Zen Nalanda de Barcelona organitza una sessió oberta de Zazén, la meditació asseguda tradicional del Zen.

Hi ha un art que deriva del Zen, de la pràctica de la meditació. No hi ha un art Zen. Cadascú fa el seu propi camí fruit de la seva experiència. Meditar és experimentar amb un mateix. Pintar, com feia Tàpies, també. El fruit d’una ment alliberada d’aferraments, sense res preconcebut, sino deixant lliure la mà en la seva traçada. Quan es deixa anar, apareix l’alliberament.

No hi ha cap guany a assolir. Només seure. Abandonant cos i ment. Mil-i-una vegades. No res més importa que mantenir-se assegut, deixant anar els pensaments, conscient del propi cos i de la pròpia respiració. Seure esdevè aleshores una oportunitat única d’observar la veritable natura de un mateix.

Es realitzarà el zazén que practica el Centre Zen Nalanda, que és el de l’Escola Sōtō. Una primera part de meditació asseguda, una breu meditació caminant, i una segona part de meditació asseguda. La sessió acaba amb uns cants tradicionals. Zazén és apte per a tot tipus de persones.

Inscripcions: per email a nalanda@nalanda.cat, o bé personalment a la Recepció de la Fundació Antoni Tàpies.
L’activitat és gratuïta, s’hi pot accedir amb el preu del cost de l’entrada. Als assistents se’ls prega puntualitat i que es porti roba de color negre o, en tot cas, de colors neutres.

Tanco els ulls, assegut en meditació,
mil muntanyes en el crepuscle.
Les deu mil preocupacions del món humà són vanes.
Sol i immòbil en el meu coixí,
en el buit, assegut davant d’una finestra buida.
Ryōkan Taigu (1758-1831)